Marjolein Witteveen: “Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen”

Categorie: Algemeen
03-02-2015 Als gemeentelijk projectleider stond Marjolein Witteveen aan de wieg van het masterplan voor Goes-West. De afgelopen jaren heeft ze veel geleerd en mooie momenten beleefd. Na acht jaar vindt Marjolein dat de tijd is gekomen om het stokje over te dragen.

Foto: Edith van Eijk fotografie

In 2008 gingen de gemeente Goes en woningcorporatie RWS partner in wonen in overleg om tot een gezamenlijk plan voor de verbetering van de woningen, de wegen, riolering en het groen van Goes-West te komen. “In het begin lagen onze visies over het plan niet altijd even dicht bij elkaar. Toch hebben we in anderhalf jaar tijd een plan op poten gezet waar we samen nog steeds achter staan”, aldus Marjolein. Toen ook projectmanagementbureau Marsaki, werkgroep Wijkbelangen Goes-West en Huurdersvereniging De Bevelanden zich aansloten, was de projectgroep Goes-West compleet.

Verhuisbeweging in gang
Met de grootse verbouwing van het Landbouwcentrum tot onder andere 27 woningen werd de verhuisbeweging in Goes-West op gang gezet. Daarna volgde de nieuwbouw van het Zevenbladhof, de Bloempaden en de woningen aan de J.P. Coenstraat en Abel Tasmanstraat. Binnenkort start de nieuwbouw aan de Abel Tasmanstraat, de Witte de Withstraat en de Heemskerkstraat.

Samenwerken werkt!
“Het mogen meewerken aan het mooier maken van een wijk maakte het werken in Goes-West zo leuk. Bovendien is heel duidelijk waarvoor en voor wie je het doet, de resultaten zijn heel concreet. Het is heel dankbaar werk”, zo vat Marjolein haar werkzaamheden voor Goes-West samen. De samenwerking in de projectgroep verliep ook heel goed. “Ik heb er veel van geleerd; namelijk hoe samenwerken werkt. Je zit toch met mensen van verschillende organisaties met een verschillend belang om tafel. Je moet heus wel eens op je strepen gaan staan, maar elkaar soms ook iets gunnen. Bij zo’n langdurig project als dit moet je niet altijd het onderste uit de kan willen halen. Als je zoekt naar wat je gezamenlijk hebt, met respect voor ieders belang, dan vind je elkaar.”

Bewoners in beweging krijgen
Marjolein vond het soms wel eens lastig om de wijkbewoners in Goes-West in beweging te krijgen. “We zijn onszelf door de loop van de jaren steeds meer gaan afvragen of we wel doen wat ze willen. Als ze niet naar een informatieavond komen, vragen we ons bijvoorbeeld af: hebben bewoners daar dan wel behoefte aan? Hebben de mensen daar wel om gevraagd?” Volgens Marjolein hebben de inwoners van Goes-West er vooral behoefte aan om goed geïnformeerd te worden over de plannen voor hun woning en straat. “Als we iets organiseren doen we dat steeds vaker samen met mensen uit de wijk, bijvoorbeeld via de Werkgroep Wijkbelangen.”

Op je eigen manier een steentje bijdragen
Marjolein hoopt dat de inwoners van Goes-West trots zijn op hun wijk. “Wij investeren in de wijk en ik hoop dat dit ook steeds meer wordt opgepakt door de bewoners zelf. Dat betekent niet dat ze de hele wijk moeten onderhouden, maar dat ze zich ervan bewust zijn dat ze onderdeel uitmaken van een groter geheel. Dat kan al door verder te kijken dan je eigen huis, door oog te hebben voor elkaar. Wie weet welke mooie dingen daaruit voortkomen. Ieder kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen.” 

Afscheid
Na precies acht jaar nam Erik Kotvis op 1 februari het stokje van Marjolein Witteveen over als gemeentelijk projectleider. Marjolein blijft werkzaam bij de gemeente Goes als strategisch adviseur voor het bestuur.

Ontwerp & realisatie: Nilsson