"Leren en werken in Goes-West"

Categorie: Algemeen
03-02-2014 Aan de Abel Tasmanstraat in Goes-West wordt volop gebouwd. RWS realiseert er een gevarieerd bouwproject: vijf patiowoningen, acht seniorenwoningen en achttien eengezinswoningen, allemaal voor de verhuur. De oplevering is naar verwachting in maart 2014. Een kijkje op de bouwplaats leert dat hier drie leerling-timmerlieden en een leerling-metselaar aan het werk zijn.

Een van hen is Luuk Martens (19), timmerman in opleiding niveau 3. Vier dagen in de week is hij te vinden op de bouwplaats en één dag in de week zit hij op school in Bergen op Zoom. Een goede verhouding, vindt Luuk. “Timmeren leer je vooral in de praktijk. Uit een boek is het lastiger om ter plekke een creatieve oplossing te bedenken.”

Hij is nu bezig een gevel af te timmeren. Tegen het houtwerk komt een zinken wand. “Verder doe ik deuren, kozijnen, plintjes en ga zo maar door. Bekistingen zetten en profielen stellen – voor de metselaars – horen er ook bij. Het is heel gevarieerd werk. Dat maakt het leuk, al moet je ook wel eens opruimen…”

Een gecertificeerde leermeester van Heijmans, de aannemer, begeleidt Luuk. “Ik leer hier veel bij. Mijn leermeester zit al heel lang in het vak. Hij heeft veertig jaar meer ervaring dan ik.” Luuk is ambitieus en wil straks verder met niveau 4. Het liefst blijft hij bij Heijmans. “Het is een groot bedrijf met veel kansen om door te stromen.”

Collega-leerling Coen Koppejan (22) heeft eerder dit jaar niveau 4 al bereikt. “Dan leer je voor assistent-uitvoerder. Mijn leermeester is de uitvoerder. Heel leerzaam. Je ziet de woningen tot stand komen, elke dag komt er iets bij. Van de fundering tot de plinten – mooi om aan mee te werken.” Coen is vijf dagen per week op de bouwplaats in Goes-West. Daarnaast gaat hij twee avonden in de week naar school. Voor Heijmans is het heel gewoon om met leerlingen te werken. “Het fenomeen leerling-bouwplaats is bij ons zeker niet onbekend”, zegt Marcel Rovers, uitvoerder in Goes-West. “Ik werk nu twaalf jaar bij Heijmans en ik heb nog nooit een bouwproject meegemaakt zonder leerlingen. Eén op de tien van onze werknemers is leermeester.”

Rovers geeft toe dat het begeleiden van leerlingen op de bouwplaats aandacht vraagt en dat het bouwen daardoor misschien iets langzamer gaat. “Maar”, zo vervolgt hij, “het is belangrijk naar de toekomst te kijken en jonge timmerlieden en metselaars aan je bedrijf te binden. Het is dé manier om goede werknemers binnen te halen.”


Bron: Zeeland Woonkrant
Fotograaf: Tonny Presser
Schrijver: Kees van Rixoort

Ontwerp & realisatie: Nilsson