Het verdwijnen van de Jan van Riebeekstraat

Categorie: Algemeen
14-09-2016 “Weg met Jan van Riebeeck. De Hollandse 'ontdekker' van Kaap de Goede Hoop was een misdadiger en een dief.”

Zo luidde de kop van een artikel in de Volkskrant op 16 maart 2002. De achterliggende gedachte bij het artikel is dat Jan van Riebeeck, naar de fairtrade -maatstaven van deze tijd gemeten, niet van onbesproken gedrag was. Nadat hij in Indië op fraude was betrapt, werd hij naar Kaap de Goede Hoop gestuurd. Daar heeft hij in opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie in 1652 een verversingspost gesticht die levensmiddelen aan passerende schepen leverde. Met onderdrukking en veel geweld wist Jan van Riebeeck de Khoikhoi, de lokale bevolking, te bewegen de levensmiddelen goedkoop te leveren, ter vergroting van onze welvaart. Lange tijd was dit aanleiding om de VOC-managers te eren met straatnamen.

Witte de Withstraat loopt nu door

Maar niet het gedrag van Jan van Riebeeck is de reden voor het verdwijnen van de Jan van Riebeekstraat in Goes-West (en overigens evenmin dat de straatnaam foutief geschreven is,  dat laatste kun je trouwens betwijfelen want veel namen werden in die tijd op meerdere manieren geschreven). Nee, de werkelijke reden is dat de Witte de Withstraat na de sloop van de flats en de realisatie van de nieuwbouw doorloopt tot aan de Cornelis Houtmanstraat. Hierdoor is er gelegenheid om zonder problemen de huisnummering van de Witte de Withstraat door te laten lopen. Overigens was de zeer strenge kapitein Witte de With ook geen lievertje… 

Op de foto van gemeentearchivaris Frank de Klerk uit 1982 zijn de portiekflats aan de Jan van Riebeekstraat te zien. Aan de rechterkant zijn ook nog de laagbouwwoningen zichtbaar. Deze hebben inmiddels plaats gemaakt voor het groen en spelen tegenover de Tweern.

 Het verdwijnen van een straatnaam is overigens niet alledaags en was voor de projectgroep Goes-West aanleiding hier even bij stil te staan.  

Ontwerp & realisatie: Nilsson