Goese appartementen verwarmd via het riool

Categorie: Algemeen
31-05-2016 Als ze klaar zijn worden de 60 appartementen van RWS partner in wonen op het Hollandiaplein in Goes verwarmd het behulp van het riool.

Het nieuwe complex moet eind 2017 worden opgeleverd.

Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze manier gebruik wordt gemaakt van het zogenoemde riothermie. "Meerdere steden hebben al over deze manier van verwarmen nagedacht, maar steeds is het afgeketst. Je moet wel het lef hebben om te innoveren, om dit toe te passen", zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes.

Vroeg stadium

Volgens hem lukt het in Goes wel doordat de gemeente, RWS en ontwikkelaar Marsaki in een vroeg stadium bij elkaar zijn gaan zitten, alles goed hebben onderzocht en de locatie zich voor de techniek leent.

Er ligt een hoofdleiding van het riool, vlak bij het gemaal in de Zuidvlietstraat. "Er stroomt meer dan voldoende water doorheen. We hebben van het waterschap cijfers over de laatste jaren gekregen. Zo’n constante flow heb je nodig om dit te doen slagen", aldus directeur Maarten Sas van RWS.

Buizen

In de Willem Barentszstraat laat de gemeente binnenkort 30 meter speciale rioolbuizen aanleggen. De opgevangen warmte uit het rioolwater gaat via twee buizen naar het appartementencomplex.

Volgens Sas kunnen de appartementen voor 80 procent worden verwarmd via het riool. In de zomer kunnen ze via hetzelfde systeem worden gekoeld.

CV-ketel

Alleen als het rioolwater te koud is, meerdere dagen minder dan zeven graden, moet de cv-ketel worden aangezet. "Het liefste zouden we het gas er helemaal uit willen, maar dan kregen we deze businesscase niet rond."

Ontwerp & realisatie: Nilsson