Even voorstellen: uw wijkbeheerder Elmar de Kok

Categorie: Algemeen
20-07-2015 Als voormalig stedenbouwkundig ontwerper hield Elmar de Kok zich bezig met nieuwbouw en herstructurering. Daarmee is herstructureringswijk Goes-West hem op het lijf geschreven. Het is niet meer dan logisch dat hij de wijk onder zijn hoede nam toen wijkbeheerder Matthieu Witlox in mei RWS verliet. We stellen u graag voor aan uw nieuwe wijkbeheerder.

“Helemaal nieuw was Goes-West niet voor mij”, vertelt Elmar. “De wijk viel al onder mijn wijkteam en tijdens vakanties vervingen Matthieu en ik elkaar.” Naast Goes-West is Elmar ook wijkbeheerder van Goes-Centrum en ook in Goes-Zuid, Goes-Oost en Goes-Noord deed hij al ervaring op als wijkbeheerder. “Mijn ervaring is ook een belangrijke reden dat ik in Goes-West werk. Het is een wijk waar ontzettend veel gaande is.”

De regels niet leidend       
Bijna vier jaar werkten Elmar en Matthieu samen en in die vier jaar zaten ze altijd op één lijn. “Ik denk dat mijn aanpak wel overeenkomt met die van Matthieu. Hij heeft goed werk gedaan en ik wil dat voortzetten. Dat kan ook, want Matthieu heeft alles netjes aan me overgedragen zodat ik weet wat er speelt en wat de wijk nodig heeft. Duidelijkheid vind ik belangrijk, maar ik vind ook dat regels en beleid niet altijd strikt toegepast moeten worden. Dat werkt in West gewoon niet.”

Actieve wijk
Elmar gaat graag aan de slag in Goes-West: “Er gebeurt zoveel: sloop, nieuwbouw, renovatie, vernieuwende initiatieven, je ziet de wijk opknappen. Bovendien is het een hele actieve wijk. Als je op een gemiddelde dinsdagmiddag bij de Ruilwinkel langsgaat, staan er al meer dan 20 mensen binnen. Mensen weten elkaar goed te vinden.”

Samen zorgen voor een oplossing
RWS, SMWO, politie en gemeente Goes houden elkaar goed op de hoogte. Elke zes weken hebben ze een informeel overleg om knelpunten in de wijk te bespreken. “Op die manier werken we niet langs elkaar heen, maar versterken we elkaar”, vertelt Elmar. “We bespreken niet alleen individuele gevallen, maar ook algemene problemen. Zo hebben we het bijvoorbeeld gehad over hangjongeren en vervuiling. Hoe kunnen we samen zorgen voor een oplossing? Dit levert heel veel op.” Ook de samenwerking met wijkagent Joanne Kodde verloopt erg goed. “Naast het overleg elke zes weken, spreek ik haar minimaal een keer per week. We proberen elkaar zoveel mogelijk te helpen.”

Geen dag hetzelfde
Geen dag is hetzelfde voor Elmar: “Iedere keer dat er een deur opengaat is het een verrassing wat erachter zit.” Het leukst aan zijn werk als wijkbeheerder vindt Elmar dat hij echt verschil kan maken voor mensen. “Iemand die in de problemen zit een tweede kans geven door hem te helpen of overlastproblemen oplossen. Als de energie die je erin stopt wordt beloond met een positieve uitkomst, dat geeft een kick.”

Samen verantwoordelijk
Aan de bewoners van Goes-West wil Elmar vooral kwijt dat iedereen verantwoordelijk is voor een mooie leefbare wijk. “Soms zie je tuintjes van nieuwbouwhuizen die al helemaal overwoekerd zijn. Dat vind ik zó zonde. Wij investeren volop in de wijk en ik vraag iedereen in Goes-West om zijn steentje hieraan bij te dragen. Initiatieven die de wijk beter maken, bijvoorbeeld een boomplant- of tuinendag, daar maak ik graag onderdeel van uit. Daar hebben we ook een leefbaarheidsbudget voor. Betrek mij erbij zodat we samen aan de wijk kunnen werken!”

Ontwerp & realisatie: Nilsson