De lat hoger leggen voor Goes-West

Categorie: Algemeen
21-04-2015 Wie de informatieochtend op 28 februari bezocht, heeft hem wellicht al ontmoet. Erik Kotvis nam op 1 februari het stokje over van Marjolein Witteveen in de projectgroep Goes-West. Tijdens de informatieochtend was hij aanwezig om meer te vertellen over de ontwikkeling van de openbare ruimten in Goes-West.

Erik is niet nieuw bij de gemeente Goes, sinds 2010 werkt hij er aan diverse projecten. Naast Goes-West is hij betrokken bij ‘Goes beter bereikbaar’: de aanleg van een rechtstreekse aansluiting van Goes op de A58. Ook is hij als projectleider betrokken bij nieuwbouwwijk Mannee, Wolphaartsdijk-Oost en Proefstation Wilhelminadorp, een kleine uitbreiding in Wilhelminadorp.

Weten voor wie we het doen
“Tot nu toe heb ik altijd gewerkt aan nieuwbouw of een natuurontwikkeling”, vertelt Erik. “Wat ik nu heel interessant vind is dat ik te maken heb met een wijk die er al is en die heel erg verandert. Dat is een andere opgave dan ik gewend ben.” De afgelopen jaren fietste Erik al regelmatig door de wijk en zag hij de wijk veranderen. “Ik vind dat er grote contrasten zijn en heb de wijk mooier zien worden. De uitdaging hier is dat we te maken hebben met bestaande bewoners, we weten dus al voor wie we het doen. Het biedt kansen om deze mensen zo goed mogelijk te betrekken bij de plannen. Samen bereiken we meer.”

Luisteren naar ideeën
“De grote opkomst tijdens de informatieochtend bewijst dat we in Goes-West al meer bereikt hebben dan we dachten”, aldus Erik. “Maar ook dat de betrokkenheid van de inwoners bij hun wijk groot is. We merkten dat ze duidelijke ideeën hebben over het gebruik van de openbare ruimte. Waar kun je bijvoorbeeld je container kwijt en waar parkeer je je auto?” Erik is van plan te luisteren naar deze praktische ideeën: “Iemand die er woont is meer betrokken. Daar moeten wij onze voorbereidingen op aanpassen.”

Lat hoger leggen
Een gevolg hiervan is volgens Erik dat de lat hoger gelegd mag worden als het gaat om wensen voor de wijk. “De bewoners hebben laten zien dat ze willen participeren als het gaat om zaken die hun directe omgeving beïnvloeden. Het is nu ook aan ons om daar iets mee te doen.” De dynamiek in de wijk wil Erik gebruiken om te proberen het totale project sneller voor elkaar te krijgen dan gepland. “Het zou mooi zijn om deelprojecten naar voren te halen. Het grote voordeel hiervan is dat er dan minder lang overlast is van bouwactiviteiten in de wijk.” Erik wil geen verkeerde verwachtingen creëren, maar de mogelijkheden bespreken met de projectgroep. “Ik begrijp dat er praktische bezwaren zijn en ken het project nog onvoldoende om goed in te schatten of het haalbaar is.”

Plek voor iedereen
Een gevolg van de ontwikkelingen is dat een deel van de oude bewoners wegtrekken uit de wijk. “Deels is dat onvermijdelijk, als mensen bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Maar op 28 februari heb ik van veel mensen gehoord dat ze toch graag in Goes-West willen blijven. Ik zou het zonde vinden als ze tegen hun zin weg moeten. Maar nu er steeds meer mogelijkheden komen voor zorg aan huis heb ik goede hoop dat Goes-West ook voor hen plek blijft bieden.” Een voorbeeld hiervan is de nieuwbouw voor Emergis, een veelbesproken onderwerp in Goes-West. Erik heeft er vertrouwen in: “Ik ben benieuwd hoe deze mensen uiteindelijk hun weg vinden en opgenomen worden in de wijk.”

Ontwerp & realisatie: Nilsson