‘Ik weet nu al dat dit een leuk buurtje gaat worden!’

Categorie: Deelgebied 5
14-12-2015 De ijsbufferwoningen aan de Abel Tasmanstraat en de Witte de Withstraat in Goes-West zijn populair. Meer dan 1.700 reacties ontvingen we op de woningen die verwarmd worden met ijs. Heel erg jammer voor degenen die achter het net visten. Verhuurconsulent Marleen van Stee vertelt hoe het verhuurproces is verlopen en geeft advies aan degenen die nog een woning zoeken bij RWS.

In augustus kwamen de 20 woningen in de verhuur. Vijf woningen zijn toegewezen aan huurders die in verband met sloop hun woning moesten verlaten. Een woning werd verloot. Een andere is aangeboden als ‘direct te huur’ woning, dat wil zeggen dat de eerste ingeschreven woningzoekende die reageert de woning toegewezen krijgt. De overige dertien woningen gingen naar de woningzoekenden die het langst ingeschreven stonden.

Kennismakingsgesprekken
“Het toewijzen van 20 woningen tegelijkertijd is heel wat anders dan van 1 woning”, vertelt Marleen. Het was voor haar de eerste keer dat ze verantwoordelijk was voor de toewijzing van een groep nieuwbouwwoningen. “Nadat het systeem de ongeschikte kandidaten eruit gefilterd had, kon ik in gesprek met de woningzoekenden met de langste wachttijd. Omdat je van te voren nooit weet hoeveel van de kandidaten een woning alsnog weigeren, nodigde ik meer mensen uit dan er woningen beschikbaar waren. Uiteraard heb ik vanaf het begin tegen deze mensen gezegd dat ze reserve kandidaat waren.” Sommige mensen hadden gereageerd op één woning en anderen op alle woningen. Dat maakte niet uit. Tijdens de gesprekken kon iedereen zijn voorkeur aangeven.

Woningtoewijzing
Nadat onder andere de inkomstengegevens bij de Belastingdienst waren gecontroleerd, kon Marleen de woningen toewijzen. De mensen met de meeste inschrijfpunten kregen de eerste keuze voor een woning die bij hen paste. En dat gelukkig naar ieders tevredenheid: “Ik heb zelfs twee mensen die elkaar al goed kenden naast elkaar kunnen plaatsen.”  

Keuken uitzoeken
Daarna mochten de toekomstige huurders hun nieuwe keuken uitzoeken. “Dat is het grote voordeel als je een nieuwbouwwoning gaat huren, je kunt de keuken naar eigen smaak uitkiezen.” De huurders hadden onder andere de keuze uit verschillende aanrechtbladen, kastdeurtjes en handgrepen.

Kijk- en meetmoment

Een aantal weken voor de sleuteluitgifte konden de toekomstige bewoners alvast een kijkje nemen in hun nieuwe woning. “Dat is altijd een leuk moment”, vertelt Marleen. “en vooral handig om alvast alles op te meten. Bijvoorbeeld voor de vloer en om te kijken of de meubels in de woning passen.”

Uitleg ijsbuffersysteem
Een aantal weken voor de oplevering kwamen de huurders bij elkaar om een uitgebreide uitleg over het ijsbuffersysteem te ontvangen. De woningen worden op een bijzondere manier verwarmd. Onder de tuinen van iedere twee woningen zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt tijdens dit proces wordt gebruikt om de twee woningen te verwarmen. Door middel van zonneluchtcollectoren wordt het bevroren water in de bak weer verwarmd. Tijdens de kennismakingsgesprekken gaf Marleen al uitleg over het ijsbuffersysteem. “Eigenlijk was iedereen daar meteen enthousiast over. Voor sommigen maakte dit systeem de woningen zelfs extra interessant.”

Sleuteluitgifte
Op 10 en 14 december was het zover: de huurders ontvingen de sleutels van hun gloednieuwe woning. “Dit is het moment waar je met z’n allen naartoe leeft. Ik vind het zo leuk als de bewoners eindelijk de eerste stappen in ‘hun’ woning kunnen zetten. Het zijn stuk voor stuk leuke en enthousiaste mensen, ik weet nu al dat dit een leuk buurtje gaat worden.”

Advies woningzoekenden
Voor mensen die nog een woning zoeken bij RWS heeft Marleen het volgende advies: “Zorg er in ieder geval voor dat je gegevens in ‘Mijn RWS’ kloppen. Als bijvoorbeeld je gezinssamenstelling of inkomen niet juist ingevuld is, heb je kans dat je afgewezen wordt voor een woning die eigenlijk wel geschikt is. Maak ook een zoekprofiel aan onder ‘Mijn RWS’. Dan mis je in ieder geval niet het aanbod dat past bij je woonwensen. En als je reageert op een woning, zorg er dan voor dat je een recente inkomstenverklaring van de Belastingdienst al in huis hebt. Dan kan het daar in ieder geval niet op mislopen.”

Ontwerp & realisatie: Nilsson